Στην εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"



Και ο νικητής των βραβείων μυθιστορήματος «Διαβάζω» είναι ο Αλεξανδρουπολίτης Γιώργος Παναγιωτίδης για το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ερώτων και αοράτων».

Ο σαραντατριάχρονος παιδαγωγός, Αλεξανδρουπολίτης Γιώργος Παναγιωτίδης, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Μια υπέροχη έκπληξη, καθότι ο ταλαντούχος νεαρός τότε παιδαγωγός, ο πρωτοεμφανιζόμενος ως ποιητής στο περιοδικό της Αλεξανδρούπολης «Εξώπολις», ξάφνιαζε με την δύναμη της πρωτοτυπίας και της εξεζητημένης εικονοποιίας, - όπως φάνταζε τότε στα στενά όρια της επαρχιακής λογοτεχνίας, - ποίησής του.

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης της υπέροχης «Ρύνια», που προσπαθούσαμε τότε ν’ αποσαφηνίσουμε το στίγμα του κι έμοιαζε να μετεωρίζεται στο μετά της ποίησης των ελλήνων και γάλλων υπερρεαλιστών και στο μετά της εικαστικότητας και της καινοτόμου χρήσεως της ελληνίδος γλώσσας, που εισήγαγε στην ποίηση ο Οδυσσέας Ελύτης και καθιέρωσαν ποιητές, όπως «ο πατέρας του» την εποχή εκείνη στα πρώτα του ποιητικά βήματα, λατρεμένος ποιητής Θανάσης Τζούλης - διετέλεσε και διευθυντής της «Εξωπόλεως» - και σπουδαίοι νεωτερικοί ποιητές όπως και οι Έκτωρ Κακναβάτος, Ανδρέας Παγουλάτος.

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, που έφυγε στη συνέχεια για την Αθήνα, συνεργάστηκε με την ομάδα του περιοδικού «Μανδραγόρας», και τον εκδότη και ποιητή Κώστα Κρεμμύδα, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στις δύο ρηξικέλευθες ποιητικές ανθολογίες σύγχρονης ποίησης (εκδόσεις «Μανδραγόρας»), οι οποίες τόλμησαν να δώσουν το λόγο σε μια γενιά φερέλπιδων ποιητών, που, κατά τους γραμματολογικούς τύπους, θα μπορούσε κάποιος να κατατάξει στη «γενιά» του ’90. Εξάλλου, οι ποιητικές «γενιές» μοιάζουν να μένουν καθηλωμένες στα γράμματα και στην κατάταξη των γραμματολόγων σ’ αυτές των δεκαετιών ’70, ’80 και τις παλαιότερες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ροή της ποιήσεως στην Ελλάδα έχει σταματήσει.

Οι εκδόσεις «Μανδραγόρας» είναι αυτές, που πραγματοποίησαν και την έκδοση των ποιητικών του συλλογών, με προεξάρχουσα την πρωτόλεια, όπως σημειώνεται σήμερα, «Ρύνια».

Η απονομή του βραβείου στον Γιώργο Παναγιωτίδη από την κριτική επιτροπή των βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω», διευθυντής του οποίου τώρα είναι ο επί χρόνια επιμελητής της στήλης του βιβλίου της εφημερίδας «Εξπρές» και συγγραφέας Γιάννης Μπασκόζος και τάραξε τα «λιμνάζοντα ύδατα» και δικαιώνει και τον θεσμό, που το «Διαβάζω» καθιέρωσε. Γιατί και στη λογοτεχνία επιβάλλεται σήμερα το ρίσκο, προκειμένου να ελπίζουμε ξανά όλοι σε μια καινούρια δυναμική μετεξέλιξή της, ανάλογη μ’ αυτή που επέφεραν στην ποίηση οι Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, οι οποίοι και την κατέστησαν παγκοσμίως γνωστή, μέσω των Νόμπελ και των διεθνών βραβείων που κατέκτησαν. Δικαιώνει όμως και εκδόσεις, εκτός των επισήμων κυκλωμάτων της αγοράς, όπως οι εκδόσεις «Μανδραγόρας», που αρκετά νωρίς στις αρχές του καινούριου αιώνα, ετόλμησαν να δώσουν βήμα στους φερέλπιδες μεν αλλά και δοκιμαζόμενους ουσιαστικά νέους λογοτέχνες.

Ο Γιάννης Μπασκόζος, δικαιολογώντας τις επιλογές του περιοδικού και «το φετινό ρίσκο» - άποψη που καταγράφηκε ήδη σ’ όλα τα ρεπορτάζ, εφόσον «οι βραβευμένοι συγγραφείς είναι άγνωστοι και χωρίς μεγάλο σε όγκο έργο, το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς από την κριτική» (Ελευθεροτυπία, 13/5/2008) - ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι με τα βραβεία «ούτε αναζητούμε το νέο για το νέο, ούτε ακολουθούμε επετηρίδα».

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγιωτίδη που βράβευσε η επιτροπή έχει τον τίτλο «Ερώτων και αοράτων» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης».

Σημειωτέον ότι βραβεύτηκαν ακόμη η 62χρονη εκπαιδευτικός Νίκη Χατζηδημητρίου, που λαμβάνει το βραβείο διηγήματος με το δεύτερο βιβλίο της, «Υποφωτισμένο» («Εστία»), ο Γιώργος Γώτης με το βραβείο ποίησης για τη συλλογή «Χρονογραφία» («Στιγμή») και η ποιήτρια επίσης, Κατερίνα Ηλιοπούλου με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για τη συλλογή «Ο κύριος Ταυ» («Μελάνι»).

Τα υπόλοιπα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» για το 2008 είναι τα ακόλουθα: Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου για τα «Χνότα στο τζάμι» («Κέδρος»). Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο) και Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση) για το «Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται» («Λιβάνης»). Οι βραβευμένοι εκτός από το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ θα λάβουν και το ποσό των 1.000 ευρώ από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν δύο ακόμη εξαιρετικές προσωπικότητες, που έχουν επί χρόνια συνεισφέρει στις εκδόσεις και στον πανεπιστημιακό λόγο: ο εκδότης και βιβλιοπώλης Δημήτριος Ν. Παπαδήμας, στον οποίο δόθηκε το Τιμητικό Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο, και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παναγιώτης Μουλλάς, που τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου για τον «Χώρο του εφήμερου» («Σοκόλης»), μια μακρά μελέτη για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα.

Ο λόγος όμως στον Γιώργο Παναγιωτίδη, μαζί με τα θερμά συγχαρητήριά μας, και την ευχή να προσπαθήσει να δικαιώσει το βραβείο και, κυρίως, εργαζόμενος να καταλάβει στα ελληνικά γράμματα, - με κλασικούς τρόπους, ποιητικής αξιοσύνης δηλαδή, - θέση σημαντική. Όντας πρωτίστως καλός συγγραφέας και ποιητής.
 


πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/