Έθνος: «Βραβεία με σασπένς»...




Έθνος 13/5/08

    «Τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα. Η διαδικασία είχε σασπένς». Είναι οι φράσεις του διευθυντή του «Διαβάζω» Γιάννη Μπασκόζου, ανοίγοντας χθες το βράδυ την τελετή απονομής των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού, πριν δώσει τον λόγο στον συντονιστή Παύλο Τσίμα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με ορθίους και με παράλληλη μετάδοση από οθόνη.

    Ένα από τα «αναπάντεχα αποτελέσματα» ήταν το Βραβείο Μυθιστορήματος, το οποίο δόθηκε όχι στους προβεβλημένους, για παράδειγμα, Βασίλη Αλεξάκη, Τάκη Θεοδωρόπουλο ή Ανδρέα Μήτσου, αλλά στον Γιώργο Παναγιωτίδη για το «Ερώτων και αοράτων» (Γαβριηλίδης). Για την ποίηση βραβεύτηκε ο Γιώργος Γιώτης με τη «Χρονογραφία» (Στιγμή) και για το διήγημα η Νίκη Χατζηδημητρίου με το «Υποφωτισμένο: Διηγήματα και άλλα» (Εστία). Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου κέρδισε η Κατερίνα Ηλιοπούλου για το «Ο κύριος Ταυ» (Μελάνι), ενώ από την πλούσια και ποιοτική σοδειά του δοκιμίου το 2007 προκρίθηκε ο απών από την εκδήλωση Παναγιώτης Μουλλάς με το «Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα» (Σοκόλης).

    Τέλος, το Βραβείο του Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε στους Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο) και Νικόλα Ανδρικόπουλο (εικονογράφηση) για το «Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται» (Λιβάνης) και το Βραβείο Λογοτεχνικού Βραβείου για μεγάλα παιδιά στον Βασίλη Παπαθεοδώρου με το «Χνότα στο τζάμι» (Κέδρος).

    Δ. Ρουμπούλα

πηγή: http://www.ethnos.gr/